Papa Francisc: Salvarea bebeluşilor este cea mai importantă componentă a păstrării mediului înconjurător

marți, 23 iulie 2013

| | |


de Thaddeus Baklinski
Vatican, 6 iunie 2013: Papa Francis a vorbit cu hotărâre despre respectul şi grija pentru „ecologia omenească”. El a sugerat că aşa numita „cultură a risipei” a condus la o mentalitate materialistă, tot mai răspândită, a renunţării cu uşurinţă nu doar la lucruri, ci şi oameni.
„Această cultură a risipei tinde să devină mentalitatea de zi cu zi care îi infectează pe toţi. Viaţa oamenilor nu mai este percepută ca o valoare primară ce trebuie respectată şi protejată, în special dacă este a săracilor sau bolnavilor, sau a celor nefolositori – precum copiii nenăscuţi – sau a celor care nu mai sunt de folos – precum bătrânii”.
La audienţa generală din Roma de pe 5 iunie, care a coincis cu Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, Papa Francis a spus că “papii au vorbit despre ecologia omenească, legând-o strâns de ecologia mediului înconjurător.”
„Trăim într-o vreme de criză”, a adăugat el. “Vedem asta în mediul înconjurător, dar, mai presus de toate, o vedem în omenire. Omul este în pericol. Acest lucru este sigur, omul este în pericol astăzi. Aceasta este urgenţa ecologiei umane: nu este doar o problemă de economie, ci de etică şi antropologie.”
În semn de apreciere faţă de Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, Papa Francis a reamintit de primele pagini ale Bibliei, Geneza, care spun că Dumnezeu i-a pus pe bărbat şi pe femeie pe pământ pentru a-l cultiva şi a avea grijă de el. „Şi aşa îmi vine în minte o întrebare: Ce înseamnă să cultivi pământul şi să ai grijă de el?”.
A răspuns la întrebare prin cuvintele Papei Benedict al XVI-lea, care a spus că trebuie „să prindem ritmul şi logica creaţiei” pentru a continua sarcina dată omenirii de către Dumnezeu Creatorul.
„Dar suntem deseori conduşi de mândria dominării, a posesiunii, manipulării şi exploatării; nu ne „pasă” de ea (natură), nu o respectăm, nu o considerăm un dar gratuit de care trebuie să avem grijă. Ne pierdem atitudinea de admiraţie, contemplare, de a asculta creaţia... ne-am îndepărtat de Dumnezeu, nu Îi mai citim semnele.”
„Omul nu mai conduce astăzi”, spune Papa Francis. „Banul este la conducere. Banul conduce. Dumnezeul nostru nu a dat banilor sarcina de a se îngriji de pământ, ci nouă, bărbaţilor şi femeilor: noi avem această sarcină! În schimb, bărbaţii şi femeile sunt sacrificaţi pentru idoli precum profitul şi consumul. Este cultura risipei.”
„Şi totuşi, lucrurile acestea devin normă. Că unii oameni fără adăpost mor din cauza frigului de pe străzi nu e o noutate. În schimb, o scădere cu 10 puncte la bursa unor oraşe este o tragedie. O persoană murind nu e o noutate, dar dacă bursa scade cu 10 puncte, este o tragedie! Aşadar se scapa de oameni ca şi cum ar fi nişte gunoaie.”
Traducător: Diana Lois
Sursă: LifeSiteNews