Întâlnirea de la Schimb de Carte Ortodoxă a fost o bucurie atât pentru mine cât şi pentru ceilalţi participanţi care au străbătut Bucureştiul prin soare şi căldură şi au venit să ne împărtăşească cuvinte folositoare despre cărţile pe care le-au citit şi despre impactul cărţilor asupra vieţii lor.
Invitatul nostru, Părintele Mihai-Andrei Aldea, ne-a vorbit despre importanţa citirii şi a punerii în practică a cuvintelor pe care le citim şi a atras atenţia asupra citirii cărţilor corespunzătoare unui nivel duhovnicesc mai înalt decât al nostru, deoarece poate constitui un motiv de cădere pentru că ajungem să credem că ne aflăm deja la măsura duhovnicească respectivă, fără să ne biruim propriile patimi.
Părintele a mai explicat necesitatea înţelegerii faptului că mesajul din cărţile ortodoxe ni se adresează direct, de multe ori cuvintele dintre filele lor reprezintă răspunsuri profunde la framântările noastre. Pentru a ne folosi cu adevărat de citirea cărţilor trebuie să le citim cu inima deschisă şi cu luare aminte, apoi să punem în practică ceea ce am citit. Părintele a dat ca pildă un călugăr care nu ştia carte şi a mers cu Psaltirea la un frate. Acesta începe să-i citească psalmul întâi iar călugărul îl opreşte dupa primele două versete, spunându-i că îi este de ajuns ceea ce a auzit şi că va merge în pustie să împlinească aceste cuvinte.
Vorbind despre importanţa Schimbului de Carte Ortodoxă, părintele a făcut o asemănare deosebită între comuniunea din timpul Sfintei Liturghii şi legătura care ar trebui să rămână după aceea, lucru care se materializează prin acest proiect.
Întâlnirea a fost mai mult decât o simplă împărtăşire a unor idei despre cărţile ortodoxe, a fost o mărturisire înălţătoare a experienţei creştin-ortodoxe din viaţa fiecăruia spusă prin cuvânt şi împlinită prin fapte. Oamenii nu au venit să povestească despre cărţile pe care le au în bibliotecă ci despre cuvântul viu ce se ascunde în tainele lor care le-au schimbat vieţile şi i-au făcut să-l cunoască pe Hristos.
Pentru mine Schimbul de Carte Ortodoxă a fost momentul în care am conştientizat potenţialul pe care îl au tinerii şi faptul că sunt capabili să facă lucruri mari. Mult îi iubeşte Hristos pe cei ce se află în credinţă dăruindu-le bucurie şi Har, iar celor ce n-au ajuns încă la izvor le dăruieşte dorul după bucuria învierii arătându-le totodată Crucea pentru a-i încuraja spre urcuş duhovnicesc. A fost unul dintre acele momente pe care le are omul de căteva ori în viaţă, care îl marchează profund, îl luminează şi îl face să zboare ca o pasăre, drept către cer, ignorând ploaia, vântul, ceaţa norilor, zburând neobosită spre lumina cerului şi oprindu-se la picioarele Mântuitorului copleşit de bucurie şi umilinţă, cerând-şi iertare pentru fiecare clipă în care a ales durerea păcatului în locul bucuriei.
Schimbul de Carte Ortodoxă a fost şi o biruinţă a lui Hristos asupra morţii, pentru că aceşti tineri au ajuns la lumină, au renunţat la moarte prin părăsirea omului vechi şi s-au aruncat în prăpastia morţii aşteptând să fie prinşi de Hristos, iar ajutorul nu a întârziat.
M-am simţit ca în mijlocul unui deşert în care există un izvor de apă şi unde oamenii se strâng să mulţumească lui Dumnezeu pentru acel dar, sorbind picăturile de apă cu sete şi preţuire. Acelaşi lucru s-a întâmplat la Schimbul de Carte Ortodoxă, simţeam cuvintele căzând ca o rouă peste deşertul inimii mele, transformând totul în lacrimi şi umilinţă.
Domnul să binecuvinteze şi să răsplătească osteneala tuturor celor care s-au implicat în acest proiect.
0 comments:
Trimiteți un comentariu