Încurajează iniţiativa copilului / Sfaturi pentru părinți

joi, 18 septembrie 2014

| | |

www.kolybel-ekb.ru , 23 aprilie 2014
Odată, încercând să-mi omor vremea în timp ce stăteam la coadă la bancă, am citit o însemnare a unui psiholog într-un ziar local distribuit gratis. Autorul scria că străduindu-ne să ajutăm copilul, noi “îi omorâm” orice inițiativă. Trebuie, din contră, să-l susținem iar copilul va deveni repede un ajutor adevărat, învăţându-se în acelaşi timp să devină independența. Acest articol mi s-a întipărit în minte și am hotărât cu tărie că așa trebuie să procedez.

Băiatul cel mare împlinise un an, vârstă la care copilului îi trebuie tot și dintr-odată, iar inițiativa lui este ca o fântână. Am îndrăznit și i-am dat cerealele să le mănânce singur cu lingurița și… minunea nu s-a întâmplat. El nu a mâncat cerealele și nu a spus “mulțumesc”. Toată mâncarea era împrăștiată pe scaun, pe podea și pe îmbrăcăminte. După ce am curățat totul în jur și am spălat lucrurile de pe el, dorința de a învăța copilul să fie independent mi-a cam pierit: cât timp o să treacă până când el o să învețe?

Cuvintele psihologului nu mi-au ieșit din cap, fapt pentru care am hotărât să acționez în continuare și să aștept rezultatele, căutând metode care să mă ajute să nu înnăbuș inițiativa copilului iar mie să-mi fac viața mai ușoară. La început am pus în farfurie numai două linguri de cereale sau altă mâncare și atunci el a risipit mai puțin și a mâncat mai mult; legumele i le-am dat fierte ca să poată fi mâncate cu mâna; am găsit o ceașcă mică din care să verse mai puțin; înainte de masă am dezbrăcat copilul, iar podeaua am acoperit-o cu o mușama care putea fi spălată ușor sub duș.

Curățenia a devenit mai ușoară. În primele două luni mi s-a părut că nu a făcut progrese, dar apoi s-a produs saltul. Copilul a devenit mai curat cu fiecare zi. În final, după o jumătate de an, am putut să-i dau copilului cu curaj să mănânce când eram în vizită și el era îmbrăcat frumos. Și aceasta a fost doar prima victorie; în continuare am tăiat cu el legume și fructe fierte pentru salate, am întins untul și brânza topită pe pâine, am măturat podeaua, am șters praful, am spălat șosete și multe altele.

Nu este greu de ghicit că și cu ceilalți copii am procedat la fel. Și știți, inițiativa lor crește cu fiecare an, fiind încântați să realizeze lucruri care nu sunt încredințate altor copii de vârsta lor. Astfel, ei au situații de succes, care sunt importante pentru motivarea interioară a oricărui om, chiar și adult fiind.

La 3-4 ani deja gătim prânzul împreună, la 6 ani copilul își gătește singur prânzul și vrea să facă asta folosind cărți cu rețete, preșcolarii mari își strâng singuri lucrurile și jucăriile fără a aştepta să li se amintească acest lucru. Elevii nu numai că-și fac singuri lecțiile şi îi ajută pe cei mai mici, dar își caută permanent preocupări folositoare: își însușesc programe noi, învață să programeze, caută și găsesc rețete noi de mâncăruri de complexități diferite și le și execută. Nu numai că își fac curat în cameră, dar caută variante de optimizare a spațiului. Și toate acestea constituie inițiativa lor personală, pe care trebuie s-o încurajăm încă din fragedă copilărie. Și, de fapt, elevii noștri nu sunt atât de mari. Au 7-8 ani.

Cum să încurajezi inițiativa copilului de 1-3 ani, în siguranță pentru el și fără să afectezi psihicul mamei?

Cumpărați cuțite din plastic nepericuloase. Cu ele copilul poate să taie banane, legume fierte, fructe moi, să întindă unt și brânză topită. Când el învață să facă acestea, îi poți da un cuțit adevărat neascuțit și se va trece la o altă etapă. Acolo unde copilul taie, curăță, mănâncă sau gătește puneți o mușama. Acesta se spală mai ușor decât podeaua. Lasă-l pe copil să învețe să gătească și să mănânce numai în chiloți sau pamperși, pentru a nu fi nevoie să speli munți de îmbrăcăminte.

Dați-i copilului cârpă de șters praf, burete şi aspirator cu care să curețe, la început, suprafețe destul de curate, urmând ca apoi să mărești gradul de murdărie ce urmează s-o îndepărteze. Atunci copilul se învață treptat să folosească cârpa și buretele și să nu împrăștie mai rău mizeria și praful.

Începeți și hrăniți copilul cu mâncare care poate fi “apucată”, alegeți linguri confortabile, iar cănuțele cu margini subțiri.

Cumpărați un aspirator manual care este ușor și cu care și un copil de 2 ani se poate descurca.

Dați-i copilului să spele vasele, la început incasabile.

Puneți cutii de plastic pentru îmbrăcăminte și jucării direct pe podea, pentru ca micuțul să poată să-și strângă singur lucrurile.

Sfaturile par destul de simple, dar ele aduc foarte mult în planul dezvoltării inițiativei și independenței copilului!

Traducere: Nicoleta Macovei
Preluare de pe Știri pentru viață

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.