Cum să ai o relaţie mai bună cu proprii copiii – chiar şi atunci când te scot din sărite / Sfaturi pentru părinți

joi, 25 septembrie 2014

| | |
foto: freedigitalphotos.net

de Dr. Jeffrey Bernstein, în cartea sa “Apropie-te de copilul tău iubit” (Liking the Child You Love), PsychologyToday.com

FOLOSEŞTE ACEASTĂ REPLICĂ PENTRU A SCĂPA DE UN COPIL SAU UN ADOLESCENT CICĂLITOR

Copiii şi adolescenţii obraznici încearcă adesea să te prindă pe picior greşit cu o rugăminte urgentă sau chiar absurdă. Ei crează în mod deliberat, cu viclenie chiar, o atmosferă tensionată, bombardându-şi părinţii cu o avalanşă de rugăminţi, în aşa fel încât aceştia să nu poată gândi clar şi să ia decizii nepotrivite.

O strategie eficientă în gestionarea acestor situaţii presupune ca părinţi să se calmeze înainte de a se implica raţional în rezolvarea problemei. Copiii încearcă să te prindă nepregătit, cerând ceva de-a dreptul ridicol. Îţi va fi mult mai uşor să te calmezi dacă le vei răspunde cu “Te rog, lasă-mă să mă gândesc”.

Poate te gândeşti: “Da, sună bine, dar copilul meu nu ar înceta să mă bată la cap, indiferent ce i-aş spune”. Sunt de acord. Probabil ai dreptate. Însă acest mod de abordare îţi oferă timp să te calmezi şi să te aduni, în loc să cedezi presiunii şi să iei o decizie de moment pe care mai târziu ai putea să o regreţi.

În continuare, vă voi povesti o întâmplare petrecută în timpul unor şedinţe de terapie (numele au fost schimbate pentru a păstra anonimatul). Stacey, fiica de cincisprezece ani a lui Gretchen, avea un mod manipulant de a cere diverse lucruri (de exemplu, cerea permisiunea de a merge la o prietenă exact când Gretchen ajungea acasă de la muncă). Într-o zi, Gretchen m-a sunat şi mi-a zis foarte entuziasmată: “Mi-am dat seama cât de uşor îmi este să zic <<Te rog, lasă-mă să mă gândesc>>, în loc să cedez insistenţelor lui Stacey de a merge acasă la o prietenă”. Ne-am întâlnit după ceva timp, pentru o altă şedinţa şi mi-a povestit că a reuşit să ia decizii mult mai bune, cu toate că  Stacey nu e prea încântată de această schimbare de atitudine.

 Dr. Jeffrey Bernstein este un psiholog cu peste 23 de ani de experienţă, specializat în terapia pentru copii, adolescenţi, cupluri şi familii. Deţine un doctorat în Consiliere Psihologică, obţinut la State University of New York din Albany şi şi-a completat studiile post-doctorale la Centrul de Consiliere al Universităţii din Pennsylvania. Dr. Bernstein este, de asemenea, autorul a patru cărţi: „Un copil mai puţin neatent în doar 10 zile” (10 Days to a Less Distracted Child Perseus Books 2007), „De ce nu îmi poţi citi gândurile” (Why Can’t You Read My Mind?), „Apropie-te de copilul tău iubit” (Liking the Child You Love, Perseus Books 2009) şi cea mai cunoscută ”Un copil mai puţin obraznic în doar 10 zile” (10 Days to a Less Defiant Child, Perseus Books, 2006).

Traducere: Daniela Sandu
Preluare de pe Știri pentru viață