Bella – un film care celebrează viaţa

joi, 27 martie 2014

| | |


de Ştefana Totorcea, Ştiri pentru viaţă

După Marşul pentru Viaţă 2014, Studenţi pentru Viaţă şi-a invitat prietenii şi pe toţi cei interesaţi să participe la o proiecţie de film la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti. Sala a fost plină, iar seara s-a încheiat într-o notă optimistă. De altfel, unii membri ai Asociaţiei Studenţi pentru Viaţă au fost de multe ori cu adevărat în postura personajului principal din film, aceea de a ajuta o femeie aflată în criză de sarcină.

…o zi din viaţa agitată a New Yorkului. Chelneriţa Nina întârzie pentru a doua zi la rând, iar Manny, patronul restaurantului, o concediază. Bucătarul-şef, José, fratele lui Manny, o urmează instinctiv pe Nina pe stradă, simţind că este foarte tulburată, şi află că este însărcinată. Care va fi pasul următor? Va câştiga viaţa sau moartea? Ce poate determina o femeie singură, fără sprijin familial şi fără niciun venit să păstreze un copil pe care nu-l aştepta şi nu-l dorea?

Cum ajuţi o femeie în criză de sarcină

Dar cum poţi ajuta o femeie aflată în situaţia Ninei? Doar fiind alături de ea, indiferent de decizia spre care înclină. Filmul este povestea felului în care José reuşeşte să fie alături de această femeie în dificultate, fără să-i ţină predici, fără să o judece şi fără ca măcar să-i spună ce are de făcut.

Pentru cei care s-ar putea întâlni cândva în viaţă cu o astfel de situaţie, iată ce pot face:

- să fie alături de femeia aflată în criză de sarcină şi să o asculte
- să o introducă într-un mediu familial
- să îi ofere ajutor, de la mici comisioane la lucruri mai importante, cum ar fi găzduire pentru o perioadă

La acestea, filmul prezintă şi alte lucruri pe care unii dintre noi le putem face: să-i facem femeii cunoştinţă cu persoane care ar putea şi ele să ajute în vreun fel (controale medicale, slujbă part-time etc); când se arată deschisă, să-i vorbească despre alternativele pe care le are.

Povestea filmului Bella

Acest film realizat în 2006 este regizat de regizorul mexican Alejandro Gomez Monteverde, avându-i în rolurile principale pe vedeta de origine mexicană Eduardo Verastegui (care e şi coproducător al filmului) şi pe actriţa Tammy Blanchard.

Eduardo Verastegui, desemnat cândva drept unul din cei mai chipeşi artişti de origine latino-americană, a declarat într-un interviu că filmul a marcat un punct de cotitură în viaţa sa, exact când simţea, după 12 ani de carieră, că celebritatea, banii, plăcerile şi succesul nu îl făcuseră să se simtă împlinit. Atunci s-a decis să se implice în proiecte artistice cu un mesaj pozitiv şi moral. Astfel a ajuns la rolul principal din Bella.

Pe parcursul documentării, actorul a vizitat o clinică de avort. Acolo, un cuplu de mexicani care l-au recunoscut s-au răzgândit şi nu au mai întrerupt sarcina nedorită a soţiei. Ba chiar au decis să-i dea copilului salvat de la avort numele de Eduardo, după al actorului.

„Intenţia filmului este să promoveze valorile vieţii şi familiei”, a declarat Verástegui pentru revista pro-viaţă Focus on the Family Citizen.

Actorul a mai declarat pentru CBN News că mesajul filmului este atât de puternic, încât unele femei au renunţat la avort după ce l-au văzut: „Nişte bebeluşi trăiesc şi zburdă chiar acum – unul la Miami, altul la Los Angeles – iar acesta este numai datorită filmului Bella”.

Povestind despre perioada de dinaintea acestui film, actorul mexican a spus: „Mi s-a rupt inima când mi-am dat seama că de fapt eu îl supăram pe Dumnezeu cu talentul pe care mi-l dăruise”.

Verástegui produce acum filme care afirmă credinţa, în acest scop înfiinţând compania de producţie Metanoia films: „Înţelesul spiritual al numelui este acela de întoarcere la Dumnezeu, exact ce mi s-a întâmplat mie, de convertire, de schimbare a gândirii”, a declarat el, citat de Christian Post.

Reacţia criticilor şi primirea de către public

Filmul a fost întâmpinat de critici cu sentimente amestecate. New York Times l-a calificat drept „un sirop mediocru” care ilustrează nevoia disperată a oamenilor de a vedea poveşti cu final fericit, „oricât de ridicol ar fi acesta”. Însă aceeaşi publicaţie arată că „filmul îşi pune inima însângerată pe tavă şi îşi iubeşte personajele la nebunie – nici măcar incoerenţa unor aspecte din scenariu nu te împiedică să te laşi cucerit de îmbrăţişarea atotcuprinzătoare, dulce şi luminoasă a filmului”.

Într-adevăr, publicul a primit la rândul său filmul cu braţele deschise, ratingul utilizatorilor de pe site-ul Rotten Tomatoes ridicându-se la 96,5, cel mai mare din anul 2007. Bella a mai primit şi premiul publicului la Festivalul de Film de la Toronto din 2006.

Filmul a fost numit de Wall Street Journal „cea mai mare surpriză” şi a făcut un box office de peste 10 milioane de dolari, intrând în top 10 filme independente cu cele mai mari încasări din 2007.