Cel de-al 13-lea marş anual pentru viaţă din Praga a avut o participare record

sâmbătă, 4 mai 2013

| | |



De Thaddeus Baklinski
 
Praga, 2 aprilie 2013 (LifeSiteNews.com) – Organizatorii marşului anual pentru viaţă din Cehia au spus că în acest an demonstraţia a depăşit aşteptările prin prezenţa a mii de manifestanţi pentru-viata ce au umplut străzile oraşului pentru a se pune capăt avorturilor în Republica Cehă.

Potrivit lui “Hnuti Pro zivot CR” (Mişcarea pentru Viaţă Republica Cehă), ceea ce a început de la un mic număr de susţinători pro-life ce participau la marşurile “Ziua copiilor ne-nascuti” în fiecare an pe 25 martie, a ajuns la o manifestare de o largă participare cu un număr în continuă creştere. Anul acesta marşul, la cea de-a 13-a ediţie anuală, a atras aproape 3000 de manifestanţi în Praga, faţă de 2000, câţi au fost în anii anteriori.

“În fiecare zi 63 de copii sunt privaţi de viaţă în Republica Cehă. Legea avorturilor a fost promulgată în urmă cu 53 de ani. De atunci s-au desfăşurat în centrul Pragăi 13 marşuri anuale care au cerut în mod public ca această lege să fie schimbată”, au afirmat organizatorii marşului într-o declaraţie de presă.

Manifestările legate de Marşul pentru Viaţă au început din seara precedentă marşului, vineri, 22 martie în biserica Sfântului Gil. Sâmbătă pe 23 martie, s-a celebrat o slujbă pro-life la 12:30 în biserica Sfântului Gil de către un episcop greco-catolic, Msgr. Ladislav Hucko, iar după terminarea acesteia manifestanţii au umplut străzile plecând de la biserică către centrul oraşului, oprindu-se la statuia Sf Wenceslas, patronul Bohemiei, aflată deasupra pieţii Sf Wenceslas.

Mulţi dintre manifestanţi au purtat cruci albe ca simboluri ale copiilor ne-nascuti omorâţi prin avorturi.


 De asemenea, oamenii au purtat bannere cu texte “Aboliţi legea avortului”, “Un copil este întotdeauna un semn al speranţei”

Organizatorii au remarcat că la marş au participat oameni de toate generaţiile.

Marşul a culminat cu discursuri ale unor lideri pro-life, printre care Radim Uchac, preşedintele Mişcării Pro-Life, Viţ Ciganek, organizator al marşului “Curaj pentru Viaţă” din Praga, Johannes Buchner director al secţiunii europene a “Human Life Internaţional” şi a unui reprezentant al tineretului din Szczecin, Polonia ce a venit să susţină marşul.

Manifestările legate de marş s-au încheiat cu citirea unei scrisori deschise către primul ministru al Republicii Cehe, Peter Necas (ODS), prin care reprezentanţii organizaţiilor pro-life au cerut să se facă paşi concreţi pentru apărarea vieţii umane: legislaţie care să protejeze viaţa umană din momentul concepţiei, abolirea unei legi ce permite avortul şi o campanie educaţională focalizată pe valoarea şi demnitatea fiecărei fiinţe umane din momentul concepţiei. De asemenea s-a cerut o strategie de ajutorare practică a femeilor însărcinate şi de susţinere a structurii familiei tradiţionale.

Cei 15 semnatari ai scrisorii, ce cuprind reprezentanţi din Comitetul Drepturilor Parentale, Clubul Conservativ, Institutul de Studii în Bioetică, Campania de Prevenire “Silent No More”, şi altele, au cerut de asemenea Primului Ministru să organizeze o întâlnire cu liderii pro-life pentru a discuta cerinţele.

“În anul 2012, mai mult de 23.000 de copii au fost omorâţi în Republica Cehă” au afirmat liderii pro-life.

“Aceasta înseamnă că în fiecare zi, în medie, sunt exterminate trei clase de scoala-primara fără ca politicienii sau societatea să ridice o sprânceană. Aceste atrocităţi neîncetate sunt acceptate ca fiind ceva normal. Prin urmare mişcarea pro-life cehă doreşte să atragă atenţia opiniei publice din Cehia şi guvernului asupra nevoii de a fundamenta în sistemul legislativ protejarea fiinţelor umane de la concepţie până la moartea naturală”.

Fotografii de la cel de-al 13-lea marş anual pro-life din Praga şi alte campanii pro-life de pe cuprinsul ţării pot fi văzute aici.

Sursă: LifeSiteNews