Federația Asociațiilor de Români din Spania a inaugurat Biblioteca Românească Lucian Blaga din Madrid

miercuri, 27 iunie 2012

| | |
Miguel Fonda, George G. Potra, Gelu Vlașin, Ilie Bănică, Mircea Oliv


Pe 26 iunie la sediul Federaţiei Asociaţiilor de Români din Spania (FEDROM) a fost inaugurată Biblioteca Românească Lucian Blaga din Madrid. Printre invitaţii speciali ai evenimentului s-au numărat personalităţi importante precum: istoricul George G. Potra – director executiv al Fundației Europene Titulescu, criticul de artă Mircea Oliv  – director Biblioteca Județeană  Bistrița –Năsăud, Ioana Anghel – director ICR Madrid, Ilie Bănică – ministru consilier în cadrul Ambasadei României la Madrid, Francisco Canovas – istoric, scriitor, reprezentant  al Ministerului Culturiidin Spania, președinte Forumul Intercultural, Rosario Zanabria Gutiérrez – vicepreședinte Forumul pentruIntegrare Socială, Iuliana Botezan – profesoară  în cadrul Universității Complutense din Madrid, Adrian Mac Liman  - jurnalist și analist politic, președinte CIEM, precum şi alți oameni de cultură, scriitori, artiști, jurnaliști români și spanioli.



Proiectul propune crearea unei biblioteci de dimensiuni reduse concepute ca un instrument menit să amplifice cunoașterea reciprocă a culturilor română și spaniolă și, mai presus de toate, menținerea matricei identitare de origine, a limbii și a literaturii române cu toate valorile culturale care o configurează. Biblioteca pornește de la un fond de peste 1.500 volume în limba română, din diverse domenii culturale și literare, reunind nume de remarcabili scriitori români, fond constituit din donatii provenite de la Bibliotecile Judetene Alba Iulia, Bistrița-Năsăud și Dâmbovița precum si din partea Institutului Cultural Român din Madrid.

Mircea Oliv


În intervențiile lor, Miguel Fonda – președinte FEDROM, Gelu Vlașin, scriitor, vicepreședinte FEDROM, coordonator al Cluburilor Liberale din Spania și Gheorghe Vințan – președinte al Uniunii Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania au mulțumit participanților și invitaților speciali pentru contribuția adusă la deschiderea acestei biblioteci și au menționat că acest proiect se dorește a fi doar un început în idea în care FEDROM își propune deschiderea altor biblioteci de acest gen și în celelalte orașe spaniole unde există importante comunități românești.

Biblioteca dispune de o sala destinată lecturii și organizării de activități culturale precum și de 3 puncte informatice cu acces la internet care sunt disponibile începând cu data de 1 iulie pentru toți cei interesați de cultura română. Orarul este de luni până vineri între orele 9-14. Normele bibliotecii sunt disponibile pentru toți utilizatorii atât la sediu cât și în pagina web: http://www.bibliotecalucianblaga.blogspot.com.es/.