Supraviețuitoare: Microcefalia nu trebuie să fie o condamnare la moarte

miercuri, 10 februarie 2016

| | |

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că 4 milioane de persoane din America Latină ar putea fi infectate cu virusul Zika, răspândit prin intermediul unei specii de țânțari. Simptomele durează de la câteva zile la o săptămână și constau din febră ușoară, erupții cutanate, dureri de încheieturi și conjunctivită (ochi roșii), dar 80% din cei infectați nu au simptome. OMS a declarant Zika „urgență de sănătate publică la nivel internațional”, ceea ce pune infecția la același nivel de pericol public cu virusul Ebola.

Asocierea virusului Zika cu apariția microcefaliei la copiii nenăscuți nu s-a dovedit cu certitudine încă, dar sute de cazuri din Brazilia dovedesc că această legătură ar putea exista.


Ea ar putea fi stabilită cu certitudine abia după alte șase până la nouă luni de cercetări suplimentare, spun oficialii OMS, confor unei relatări Associated Press. Aceeași sursă mai relatează despre un caz de transmitere a virusului pe cale sexuală, în statul american Dallas, după ce un rezident a avut relații intime cu o persoană care venea dintr-o zonă în care era răspândită infecția cu Zika.

Microcefalia împiedică dezvoltarea normală a capului fătului, afectând calitatea vieții și abilitățile copilului. De aceea, odată cu amenințarea Zika, activiștii pro-avort au cerut guvernului brazilian includerea acestei condiții în lista de excepții pentru a putea face avort. În Brazilia avortul este permis în mod legal numai în condiții de incest, viol sau dacă viața mamei este amenințată.

Dar o ziaristă braziliană care suferă de microcefalie cere guvernului și activiștilor pro-avort să nu mai facă afirmații discriminatorii. Ana Carolina Caceres, în vârstă de 24 de ani, a absolvit o facultate, are propriul blog, cântă la vioară și a scris o carte despre experiența sa de viață. Ea a declarat de curând, citată de BBC:

Oamenii ar trebui să renunțe la prejudecăți și să se informeze mai bine despre acest sindrom. Inclusiv Ministrul Sănătății, care a declarat de curând că vom avea o generație întreagă «deteriorată» de microcefalie. Aș vrea să-i spun: «Dacă ceva este deteriorat, atunci aceasta este declarația dumneavoastră, domnule».

Când s-a născut, medicul i-a spus mamei ei: „Nu va merge, nu va vorbi, iar cu timpul va intra într-o stare de vegetație și va muri”. S-a înșelat.


Ana Carolina Caceres nu are o părere prea bună despre avort:

Când am citit că activistle braziliene au cerut Curții Supreme să permită avortul în caz de microcefalie a fătului, m-am simțit ofensată și atacată. Cred că avortul este o încercare mioapă de rezolvare a problemei. Cel mai important lucru este accesul la tratament: consiliere pentru părinți și adulții care suferă de acest sindrom din copilărie, fizioterapie și tratament neurologic pentru cei afectați.

Microcefalia este o cutie a surprizelor. Poți avea probleme grave sau nu. De aceea cred că avortul în acest caz înseamnă a priva copilul de șansa lui de a reuși. Eu am supraviețuit, ca mulți alții. Mamele noastre nu ne-au avortat. De aceea existăm…

Știu că microcefalia poate avea consecințe mult mai grave decât cele prin care am trecut eu și sunt conștientă că nu toți cei afectați sunt la fel de norocoși să aibă o viață ca a mea.

Dar le recomand mamelor sau femeilor însărcinate să-și păstreze calmul. Microcefalia este doar un nume urât, nu un monstru diabolic.

Dacă tot vor mai fi părinți care aleg avortul, nu am nimic de zis. Cred că alegerea le aparține. Dar ar trebui să ia decizia cunoscând toate datele problemei.

Sfaturile ziaristei pentru femeile gravide care au fost testate pozitiv pentru virusul Zika:

Faceți-vă analizele prenatale cât mai curând și cereți sfatul unui neurolog – preferabil înainte de nașterea copilului. Faceți cunoștință cu mame de copii care suferă de microcefalie. Sunt grupuri pe Facebook care au și doi-trei copii cu acest sindrom și care vă pot povesti cum e viața lor.