„50 de umbre ale domnului Grey” ne învață ce să NU caute o femeie la un bărbat

luni, 16 februarie 2015

| | |



 

Tamara Rajakariar, o tânără  jurnalistă din Australia, care este director de comunicare la All.u.re, un ONG dedicat valorizării femeilor, și se află în pragul căsătoriei, i-a adresat o scrisoare extrem de critică scriitoarei E.L. James, autoarea cărții „50 de umbre ale domnului Grey”.Scrisoarea se poate citi în întregime aici, iar în esență îi reproșează autoarei cărții contribuția la degradarea imaginii femeilor despre sine și a femeilor în percepția bărbaților.
Astfel, Tamara Rajakariar sintetizează caracteristicile care îl fac Christian Grey, personajul masculin al cărții, să fie exact opusul unui bărbat de care are nevoie o femeie:

Un bărbat adevărat nu te hărţuieşte

Dl. Grey e un hărţuitor. Desigur, asta nu se observă imediat când hărţuitorul este chipeş, bogat şi bine îmbrăcat, dar asta nu-l face mai puţin astfel. E o diferenţă majoră între interesul intens şi obsesia dusă la gelozie extremă după prima întâlnire.

Un bărbat adevărat nu îți dă semnale confuze

Un gentleman îşi va declara de la bun început intenţiile. Nu va face ca dl. Grey, să-ţi spună că e ceva exclusiv fizic cu doar puţin timp înainte să te prezinte familiei şi să se poarte de parcă ai fi proprietatea sa. Dacă eşti într-o relaţie şi te simţi complet confuz cu privire la ceea ce simte celălalt pentru tine, probabil că e timpul să renunţi la acea relaţie. Cu siguranţă ţi se datorează măcar un pic de claritate. 

Un bărbat adevărat nu te rănește și nu te controlează

Fără nicio îndoială, Grey este violent. E de la sine înţeles că de tipii violenţi trebuie să fugi. Abia apoi poţi să te opreşti. Nu e cazul să accepţia ca cineva să încerce să controleze felul în care te îmbraci, ce mănânci şi cum îţi petreci ziua. Nu în aceasta constă masculinitatea. Masculin este bărbatul puternic şi totdată delicat, care vrea să aibă grijă de tine.

Un bărbat adevărat te prețuiește mai mult decât pentru sex

Din câte înţeleg, Grey spune răspicat că nu este interesat decât de o relaţie sexuală, la care pretinde să ataşeze şi o clauză de confidenţialitate. Atât. De. Ne-cool! o femeie merită aprecieri la toate nivelurile – nu numai pentru corpul ei, şi mai ales nu numai pentru că își lasă trupul utilizat.

Un bărbat adevărat îți prețuiește opiniile și dorințele

Aşadar, consimţământul este ca o mare chestie. E diferenţa dintre o acţiune binevenită şi un atac. Spre deosebire de dl. Grey, un gentleman nu te va obliga să faci lucruri pe care nu ţi le doreşti – fie ele de natură sexuală sau nu – prin manipulare sau punându-te într-o situaţie în care să nu poţi refuza aşa ceva. Un adevărat bărbat va pune nevoile tale pe primul loc.


Tamara Rajakariar îşi încheie scrisoarea astfel:
 
E.L. James, nu pot să-ţi spun cât de mult mă întristează că atât de multe femei din toată lumea vor fi expuse la astfel de mizerie. Nu ştiu dacă nu cumva totul devine cu atât mai rău cu cât tocmai o femeie face apologia unei relaţii abuzive deghizate sub pretextul emancipării femeii. Dar poate că ar trebui să fim recunoscători că această otravă este cu atât mai vizibil otrăvitoare în film decât era în carte. Şi nu pot decât să sper că femeile vor avea suficientă minte încât să îl reţină pe dl. Grey ca simbol a ceea ce NU trebuie să caute la un bărbat.

Preluare de pe Ştiri pentru viaţă


********************************************************************************************************
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com
În afară de traducerea unor articole avem nevoie şi de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteţi afla aici.
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova