Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului îşi suspendă activitatea în România

sâmbătă, 15 septembrie 2012

| | |


Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) principala organizaţie antidrog din România, a decis să-şi suspende activitatea, întrucât a constatat o indiferenţă totală a Guvernelor din 2008, până în prezent faţă de problematica drogurilor. Constatăm că toate guvernele au alocat fonduri, pentru tot felul de ONG-uri de casă ale partidelor ce s-au perindat pe la guvernare iar cele din zona antidrog au fost forţate pe rând să-şi închidă activitatea din lipsă de finanţare.

 Programul de Interes Naţional ce asigură finanţarea ong-urilor din zona antidrog stă din 2008 în sertarele diferiţilor miniştri deşi legea este aprobată s-a uitat să se facă normele de aplicare.

 Atragem atenţia Guvernului României, ca politicile antidrog nu au culoare politică. Reamintim primului ministru Victor Ponta, că CIADO România a susţinut de bună credinţă moţiunea simplă pe etnobotanice promovată de USL, aşa cum a susţinut de bună credinţă şi PDL în promovarea legislaţiei privind interzicerea comercializării substanţelor psihoactive şi psihotrope (etnobotanice) lucru ce a demonstrat interesul CIADO faţă de problematica drogurilor din România şi nu un interes politic. USL a promis că va acorda o atenţie deosebită problematicii drogurilor din România în momentul venirii la guvernare, dar constatăm în urma corespondenţei cu CIADO, că vă detaşaţi de afirmaţiile dumneavoastră ca Uniune Social Liberală, refuzând dialogul pe această temă ca şi predecesorul dumneavostră domnul Emil Boc. Nu înţelegem ignorarea avertismentelor CIADO de către guvernele României, privind creşterea alarmantă a consumului de droguri din în condiţiile în care consumul ce-l avem acum de 4,3 % de la 1,7% a fost atins în lume în 40-50 de ani şi nu în 3 ani dar ne lăudăm în schimb că este cu un procent sub media europeană! Ne întrebăm dacă în România, doar societatea civilă este interesată de reducerea consumului de droguri, prevenirea şi combaterea acestuia sau şi autorităţile române ?

 Domnule Preşedinte al României, Traian Băsescu, Domnule Prim ministru, Victor Ponta guvernanţi şi politicieni români, vă rugăm să înţelegeţi că putem construi economic şi politic multe în viaţa noastră dar, dacă cei tineri pentru care construim, vor fi o generaţie de consumatori de droguri nu vom avea un viitor ca naţiune. Nu inutil ONU şi UE consideră consumul de droguri, risc şi ameninţare la siguranţa mondială dar acest lucru trebuie să-l înţelegeţi şi dumneavostră ca responsabili ai unei naţiuni.

 România este ţara în care mass media a fost cea mai activă în a reda fenomenul consumului şi efectele din tot spaţial UE şi acest lucru trebuia ca oameni politici responsabili să vă atragă atenţia nu să vă luptaţi în declaraţii pe această temă. Vă reamintim că doar combaterea fără prevenire şi informare nu va soluţiona problema în România.

 Ca urmare deciziei noastre dealarii nu pot decât să se bucure că au un adversar mai puţin, iar statul că scapă de ochiul critic al societăţii civile.

 Drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale

 Drogurile sunt ilegale pentru că sunt periculoase



 Preşedinte CIADO România

 Acad Constantin Bălăceanu Stolnici


 Preşedinte executiv

 Gigel Lazăr

Sursă: AGERPRES