Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel rostit cu ocazia ediţiei a şaptea a spectacolului cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”

marți, 8 decembrie 2015

| | |

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la ediţia a şaptea a Spectacolului cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, organizat de Sectorul învățământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti, sâmbătă, 05 decembrie 2015:

Începând din această seară, Biserica noastră îl prăznuiește pe cel numit „îndreptător credinței și chip blândeţelor” – Sfântul Ierarh Nicolae. Cântările bisericești îl cinstesc astfel, deoarece el a fost apărător al credinţei ortodoxe la Întâiul Sinod Ecumenic (325) şi păstor blând şi darnic, ajutând pe cei aflaţi în lipsuri şi suferinţe. A rămas emblematică mai ales dărnicia sa, unită cu smerenia deplină, în ajutorarea celor trei fete sărace.

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae este o pregătire duhovnicească pentru întâmpinarea Domnului Iisus Hristos Cel născut într-o iesle săracă din Betleem, pentru a oferi lumii bogăţia milostivirii Părintelui ceresc. Moş Nicolae este, ca şi Moş Crăciun, întruchiparea blândeţii şi a bunătăţii Tatălui din ceruri. Astfel, Sfântul Nicolae ne îndeamnă şi pe noi să iubim smerenia venirii lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, în lume, să-I deschidem larg inima noastră, şi ca o iesle primitoare, să-I facem loc Pruncului Ceresc să pătrundă cu iubirea Sa în sufletul nostru şi în casa noastră, umplându-le de har și de lumină. Asemenea magilor de odinioară, să-I aducem şi noi daruri, şi anume: credință, pocăință şi fapte ale iubirii milostive, mai ales iubire față de cei aflați în suferință, faţă de cei bătrâni și singuri, neajutorați sau întristaţi, faţă de familiile cu mulți copii și persoanele cu dizabilități.

Îndemnul făcut nouă de Moş Nicolae şi Moş Crăciun este, așadar, o chemare la comuniune de iubire milostivă, care să transforme dărnicia noastră într-o arvună a Raiului, deoarece „dar din dar se face Rai”, adică milostenia devine comoară cerească (cf. Matei 6, 20). De aceea, colindele care se cântă acum vestind bucuria Nașterii Domnului sunt, în egală măsură, prilejuri minunate de a uni rugăciunea cu milostenia şi cântarea cu bucuria.

În societatea actuală, consumul excesiv sau lacom de bunuri materiale ucide grija față de suflet, încât sărbătoarea Crăciunului riscă să devină doar o sărbătoare culinară, de îndopare a simţurilor, fără nicio cultivare duhovnicească a sufletului. Se consumă multe bunuri materiale împreună cu familia şi cu prietenii, dar se dăruiește din ce în ce mai puțin celor săraci şi singuri. De aceea, Biserica îndeamnă la milostenie, la dărnicie sau generozitate, atât prin cuvânt, cât şi prin cântările colindelor şi prin scenetele interpretate cu mult talent de copii. Parteneriatele de colaborare practică dintre parohii și școli își arată, astfel, roadele, într-o lucrare de revigorare a spiritualității noastre tradiţionale, adesea ameninţată de influențele nefaste ale secularizării. Copiii, cu puritatea lor, cu zâmbetele de pe chipuri, cu lumina în suflete, cu abnegația şi efortul interpretării momentelor artistice, ne sunt, nouă adulţilor, învăţători ai iubirii curate. Să încercăm acum, în prag de Sărbători, să le urmăm exemplul: să fim mai buni, mai curați sufletește, mai luminoși în viaţă şi în săvârşirea faptelor bune pentru alţii.

Felicităm pe toți copiii prezenți, pe părinții lor, pe învățătorii lor și pe profesorii de religie, pe preoții din parohii și pe directorii de școli, pe conducătorii învățământului din Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Școlar al Municipiului București, pe Părinții Protoierei și pe toţi angajații celor 6 Protoierii bucureștene, pe reprezentanții Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, dimpreună cu voluntarii, colaboratorii și sponsorii lor. Mulțumim Colegiului Național Mihai Viteazul, în primul rând domnului director Sever Popa şi întregului corp profesoral al acestei prestigioase instituții de învățământ din Bucureşti, care a împlinit recent 150 de ani de existență şi rodnică activitate.

Vă dorim tuturor celor prezenți sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântaţi ani!

DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: Basilica