Studiu: Bebelușii cărora li se cântă încă din pântece prezintă abilități lingvistice mult mai dezvoltate / Sfaturi pentru părinți

joi, 9 iulie 2015

| | |
foto: freedigitalphotos.net


Se știe de multă vreme că „sunetul pe care îl face mama este prima experienţă senzorială pe care un copil atât de mic o poate dezvolta în pântec” și faptul că „bebelușii pot să recunoască anumite elemente lingvistice încă din momentul nașterii”.

Ceea ce demonstrează ultimele cercetări (publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences) este faptul că scoarța cerebrală – partea creierului în care se dezvoltă vorbirea – este mult mai dezvoltată în cazul bebelușilor cărora li s-a cântat încă de când erau în pântec.

Doctorul Amir Lahav, conducătorul acestui studiu și colegii lui de la spitalul Brigham and Women din Boston au făcut testări și cercetări pe copiii care s-au născut prematur – între 25 și 32 de săptămâni – și care în mod normal ar fi încă în pântec.

Cercetătorii au împărțit 40 de nou-născuți în două categorii. În prima categorie erau bebelușii cărora li se punea în fiecare zi să asculte câte 3 ore de înregistrări ale vocii si ale bătăilor inimii mamei lor, iar în cea de a doua categorie erau bebeluşii care erau expuşi la zgomotele obişnuite din spital.

Care a fost rezultatul? Cercetătorii au făcut acest experiment timp de o lună, iar după 30 de zile le-au scanat creierul tuturor bebeluşilor. Au observat că cei din prima categorie aveau cortexul auditiv mult mai dezvoltat. În limbajul medical ar suna cam aşa:

Am demonstrat că scoarţa cerebrală este mult mai receptivă sunetelor materne (vocea si bătăile inimii) decât sunetelor înconjurătoare.

Rezultatele au la bază premisa ca sunetele produse de mamă ar fi putut fi auzite în pântec dacă bebeluşii se năşteau la termen.

Susţinem teoria că expunerea la sunetele materne poate să le ofere nou-născuţilor abilitatea necesară pentru a-și îmbunătăți centrul lingvistic și cel auditiv.”

Există deci ceva ce este de un real ajutor real pentru nou născuţii prematur, în special cei care au nevoie de îngrijire intensivă în primele săptămâni sau luni de viaţă. Echipa a consemnat:

Folosirea materialelor înregistrate în prima lună de viaţă ar fi de un real ajutor, în special bebeluşilor a căror expunere la sunetele materne nu este posibilă din cauza vizitelor cu frecvență redusă din partea părinţilor.”

Bineînţeles aceasta tehnică nu este pastila minune care va rezolvă toate problemele nou născuţilor prematur. Echipa medicala afirmă:

Evident, prematurii au multe de înfruntat, dar aceasta ar putea fi compensat cu expunerea la sunetele materne și astfel s-ar putea demonstra ce efecte benefice ar avea la dezvoltarea cerebrală a bebeluşilor.”


Traducere: Diana S

Preluare de pe Știri pentru viață

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie şi de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteţi afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.