“Milostenia schimbă daruri pământeşti în comori cereşti”

marți, 28 august 2012

| | |


Considerând că milostenia schimbă daruri pământeşti în comori cereşti, tinerii din cadrul Bisericii «BUNA VESTIRE» (Grecească) din Giurgiu au organizat, cu Binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, în data de 27 august începând cu orele 19 la Biserică «BUNA VESTIRE»,  Grecească a doua ediţie a evenimentului intitulat "Concursul Prăjiturilor Binecuvântate".

Această manifestare şi-a propus apropierea tinerilor de Biserică, valorizarea credinţei creştine, tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti ale Sărbătorii închinate Sfântului Mucenic Fanurie, prăznuit de către Biserică la data de 27 august, cât şi descoperirea noilor talente din oraşul nostru în domeniul patiseriei şi al cofetăriei.

Sfântul Mucenic Fanurie este ocrotitorul gospodinelor şi are un cult aparte în toate bisericile greceşti, cunoscut fiind pentru multele minuni săvârşite, dar şi pentru rugăciunea dinaintea martirizării sale: „Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai miluit pe aceştia care au făcut plângere şi strigare, fă că tot cel ce va face o turtă, sau o plăcintă şi o va da săracilor să fie ascultat în orice durere dreaptă vă avea. Aceasta zic să fie pentru iertarea păcatelor mamei mele, care a murit păcătoasă.”

“Am fost plăcut surprinşi văzând că oamenii au răspuns cu dragă inimă ca şi anul trecut acestui frumos eveniment organizat de Biserica Tinerilor." - Alexandra Roşu - Preşedinte Comitetului Tinerilor.


Vă mulţumim şi vă aşteptam la a treia ediţie a Concursului Prăjiturilor Binecuvântate!”

Autor: Alexandra Roşu
*

Sfântul Fanurie s-a născut în insula Rodos din Grecia, însă nu se cunoaşte data naşterii sale. Sfântul Fanurie a avut doisprezece fraţi, iar el a fost cel mai mare. După moartea tatălui său, mama sa ajunge să cânte şi să joace prin diverse locuri. Când Fanurie descoperă acest lucru, decide să fugă în pustiu. Primeşte botezul şi revine după un timp în oraşul său natal. Află că mama sa a murit în momentul în care a fost descoperită de el într-un local şi ca fraţii săi s-au răspândit prin lume.

Revine în pustie şi duce o viaţă aspră, mânca o dată la trei zile. Prin rugăciune a adus tămăduire surzilor, orbilor, botezându-i şi învăţându-i dreapta credinţă. Cu toate că săvârşise atâtea minuni, este nevoit să parasesca cetatea, din cauza răutăţii oamenilor. Aceştia spuneau că minunile săvârşite de el nu sunt făcute cu ajutorul lui Dumnezeu, ci al demonilor. Se pare că ajunge în Egipt, unde o readuce la viaţă pe fiica regelui. În urma acestor minuni, împăratul şi slujitorii săi au primit botezul.

După o vreme, vrăjitorii din Egipt s-au ridicat împotriva lui Fanurie şi astfel, sfântul a fost supus la multe chinuri: i s-au tăiat mâinile şi degetele de la picioare, urechile, i s-au smuls dintii, a fost bătut cu pietre, că în cele din urmă să i se taie capul.

Moaştele Sfântului Fanurie au fost descoperite de câţiva păstori, în jurul anului 1500, într-o peşteră. Alături de moaştele sale, au găsit şi o piele de animal pe care era scrisă viaţa Sfântului Fanurie.


1 comments:

Chiru Alex spunea...

Fotografii de la acest eveniment se pot vedea si aici :
http://fotomagica.ro/#/content/Evenimente-Events/Concursul%20prajiturilor%202