Bucurii duhovnicești în miez de toamnă. Slujba de sfințire a Memorialului „Arhimandrit Sofian Boghiu”

duminică, 9 octombrie 2016

| | |
Cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir și a PS Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, la 7 octombrie, 2016, în ziua nașterii marelui duhovnic Arhim. Sofian Boghiu, s-a săvârșit slujba de sfințire a Memorialului „Arhimandrit Sofian Boghiu”, parte a Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”. În această zi vrednicul de pomenire părintele Sofian ar fi împlinit 104 ani.

Evenimentul a fost organizat de Asociația cultural-istorică ”Noua Galilee” în colaborare cu Primăria și Gimnaziul din s. Cuconeștii Noi, r. Edineț.

Satul Cuconeştii Vechi, a trăit o tragedie adevărată între anii 1975-1978, când odată cu construcţia Nodului Hidrotehnic ”Costeşti-Stînca”, o bună parte a satului a fost sortită peirii, iar străvechea vatră a cuconeştenilor a fost acoperită în mare parte de apele lacului de acumulare.

Acum câțiva ani, un grup de cuconeșteni, în frunte cu Ion Bortă și Natalia Voina, au înființat Asociația cultural-istorică ”Noua Galilee”, prin care se încearcă recuperarea acestui colț de rai numit Cuconeștii Vechi.

În acest sens, a fost identificat și amenajat cimitirul de altă dată, acum se lucrează la delimitarea hotarului fostei biserici cu hramul Sf. Arh. Mihail, s-a procurat un teren pentru amenajarea casei muzeu ”Părintele Sofian Boghiu”, s-a reparat monumentul eroilor satului și s-au instalat plăci comemorative pe locul principlalelor edificii de altădată.

Pe stânca de pe malul abrupt al Prutului, unde obișnuia să petreacă în ultimele sale vizite părintele Sofian, s-a ridicat o răstignire din piatră de Cosăuți, iar în preajmă s-a amenajat o terasă cu vedere către r. Prut, care anul trecut în ziua comemorării părintelui au fost sfințite de un sobor de slujitori.

Anul acesta, cu Ajutorul Domnului a fost finisat foișorul părintelui Sofian, parte din Memorialul „Arhimandrit Sofian Boghiu”. Acest edificiu aidoima unui cuib de rândunică domină acum întreaga împrejurime și poate fi observat de la câțiva zeci de kilometri de pe ambele maluri ale Prutului.

La eveniment au participat primarul localității dna Irina Chimacovscaia, directorul gimanziului din satul nou, dna Natalia Voina, dimpreună cu profesorii și elevii, foști locuitori ai satului și membrii Asociației ”Noua Galilee”.

Oaspeți de onoare au fost Protosinghelul Teofan Popescu de Mănăstirea Putna, însoțit de un grup de slujitori, preoții Constantin Cojocaru, președintele Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate și Mihail Bortă, redactor-șef al portalului Moldova Ortodoxă, www.ortodox.md și consilier în cadrul Sectorului Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, care l-au susținut în rugăciune pe preoul satului Vadim Axenti, sfințind Memorialul „Arhimandrit Sofian Boghiu” și săvârșind slujba de pomenire a arhimandritului Sofian.

A urmat prezentarea și distribuirea Ghidului informativ al Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi” / Memorialul „Arhimandrit Sofian Boghiu”, lucrarea ce conține scurte date istorice și mărturii despre rezervația cultural-naturală „Cuconeștii Vechi” – un loc de regăsire și regenerare spirituală pentru toți cei dornici de liniște, credință și autenticitate, și totodată s-a făcut o trecere în revistă a obiectivelor realizate în ultimii ani pe acest teritoriu fertil pentru cercetători, fie ei istorici, etnografi, sau teologi.

Evenimnentul a fost încununat cu un concert de cântare duhovnicească, prezentat de către elevii gimnaziului, apoi oaspeții au avut parte de o excursie pe malurile pitorești ale Prutului.


Sursa: Noua Galilee