O minune a Sfantului Spiridon
Sfantul Spiridon este unul dintre sfintii dragi mie. Sa va povestesc ce mi s-a intamplat in toamna. Am fost sa ma rog la Sfintele Moaste aflate in biserica Sfantului din zona Unirii. Era o seara de vara iar eu nu stiu de ce uitasem ca e vecernie. Planuisem sa ma inchin la Sfantul apoi trebuia sa ajung undeva. Intru in biserica, tiptil sa nu fac zgomot. Oamenii se rugau linistiti si am zis ca sa astept sa se termine vecernia, doar n-o sa deranjez oamenii. Dupa ce s-a terminat Vecernia parintele incepe predica. Vazand ca oamenii nu se miscasera de la locurile lor am ramas si eu unde eram. Predica a durat cam o ora, iar pe mine m-au luat niste dureri ingrozitoare la coloana. Din cauza cresterii bruste coloana mea s-a strambat in forma de S (scolioza). Atat am apucat sa zic "Sfinte Spiridon, ajuta-ma si pe mine ca ma doare" ca am simtit o mana calda in spate si mi s-a luat durerea. Am ramas pur si simplu perplexa, eu venisem sa ma rog pentru o cunostinta si m-am vindecat eu. Eu care nu puteam sa stau in picioare la Sf. Liturghie, de atunci nu ma m-ai durut deloc. Am ramas uimita de ajutorul pe care l-am primit atat de repede.
Rugati-va cu nadejde Sfantului Spiridon, grabnic ajutator!
9 noiembrie- Sf. Nectarie din Eghina
Mi-e atat de drag acest minunat Sfant incat nu stiu ce sa va povestesc mai intai. Viata o gasiti aici .
De curand a aparut si o carte la Editura Egumenita: Sfantul Nectarie Minuni in România.
L-am descoperit dupa ce m-am mutat in Bucuresti. Prima oara cand am ajuns la Manastirea Radu-Voda la Sf. Liturghie la impartasit erau foarte multi copii imbracati in alb cu numele Nectarie sau Nectaria. Am cunoscut apoi mame care mi-au spus dragostea pe care a aratat-o Sfantul pentru familiile lor. O mamica mi-a povestit ca i-au fost furati doi dintre copii si fiind aproape de Manastirea a alergat la racla Sfantului iar P.S. Varsanufie a binecuvantat-o si i-a spus ca Sf. Nectarie ii va aduce copii inapoi, lucru care s-a si intamplat. In ceea ce ma priveste au fost multe momente in care Sf. Nectarie mi-a fost aproape.Am simtit ajutorul si prezena sa in viata mea de fiecare data intr-un mod aparte. La Sfintele lui Moaste am mers cu Alexandra atunci cand am vazut ca nu-mi reusesc incercarile mele de a o convinge sa pastreze bebele. Tot acolo ea si-a gasit si duhovnic intr-un chip minunat cum numai cu voia lui Dumnezeu putea sa se intample. Nu numai acestea sunt minuni ci si cea mai mica schimbare in bine care se produce in viata unui om. De multe ori sufletul omenesc este cuprins de mari furtuni si de valuri de intrebari, lupte si ispite. In asemnea cazuri rugaciunile sfintilor ne sunt de mare ajutor intrucat in luptele lor au iesit biruitori si au primit de la Hristos cununa sfinteniei.
Autenticitate vs. modernitate
Timp de o saptamană am fost deconectată de la tehnologie: internet, telefon, aparate electrice şi orice înseamnă galagie, haos, învălmăşeală. Mi-am petrecut timpul într-un sat desprins de lume cu peisaje frumoase şi oameni minunaţi.
E atât de frumos să te poţi trezi cu răsăritul soarelui şi să spui : Mulţumesc Doamne că am mai trăit o zi!
E minunat să auzi păsarile cum dau slavă lui Dumnezeu, să vezi oamenii cum merg kilometri la biserica din vârful dealului să-i mulţumească lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. Aceşti oameni au o credinţă profundă, primită din moşi strămoşi care te zguduie până la lacrimi. La ei nu există "de ce?", există" Slavă Ţie Doamne pentru toate!".
La început mă mira diferenţa gigantică dintre generaţii. Vedeam că deşi acei oameni nu sunt la curent cu toate ştirile, cu toate dezbaterile de pe blogurile ortodoxe, cu toate noutăţile, totuşi au o credinţă puternică ce-i face să "zboare" către Dumnezeu. Simplitatea lor valorează mai mult decât ştiinţa modernă. Modul în care ei acceptă voia Lui Dumnezeu în viaţa lor îi ajută în viaţa aceasta şi îi va ajuta şi dincolo.
Acum am înţeles de ce vorbea atât de frumos Părintele Ioanichie Bălan despre mamele creştine de odinioară.
Păi exista atunci " nu pot posti" sau "nu pot să lupt"? Să citiţi cum a fost crescut părintele Cleopa, când nici nu se pomenea să mănânce cineva înainte de Sf. Liturghie, de exemplu.
Comoditatea cu care ne-am obişnuit noi, nu ne duce decât la indiferenţă şi superficialitate.
Am uitat demult de lupta cu patimile, cu eul şi cu păcatele noastre. Dacă se poate să ne aducă cineva mantuirea la uşă ar fi minunat însă "împărăţia cerurilor se ia prin străduinţă şi cei ce se silesc pun mâna pe ea" (Mat 11, 12).
Ne încurcăm atât de mult în cuvinte înalte şi frumoase, dar care nu ne ating inima noastră cea împietrită şi nu reusesc să ne întoarcă pe calea cea bună. De ce aceşti oameni trăiesc atât de frumos pe când tinerii noştri nu mai iau aminte la nimic?
Am cautat cărţi ortodoxe vechi de câţiva zeci de ani să văd deosebirea între ceea ce este astăzi şi ce-a fost atunci. Ce i-a facut pe oameni să creadă atât de puternic şi să-l iubească necondiţionat pe Hristos dincolo de necazurile existente ( războaie, foamete, boli)? Ce aveau ei şi nu avem noi?
Aveau duhovnici iscusiţi pe care-i ascultau. Si noi avem, ce-i drept mai puţini, dar nu-i mai ascultăm. Aveau cărţi duhovniceşti care explicau clar pe înţelesul tuturor esenţialul - ce trebuie să facă omul să se mântuiască. Aceste cărţi nu lipseau din casa creştinului şi atunci nu exista să spui una şi să faci alta.
Oamenii înţelegeau necesitatea vieţii creştine şi veneau din dragoste la Hristos încercând, după cum putea fiecare, să urmeze Evanghelia. Şi noi avem o gramadă de cărţi folositoare şi Vieţi de Sfinţi, dar nu prea le citim şi nu ne mai preocupă aspectul practic - pocainţa şi întoarcerea noastră către Dumnezeu. Aveau credinţă puternică, se rugau cu puţine cuvinte, multe lacrimi şi multă nădejde.
Noi ne încurcăm în cuvinte filozofice iar la rugăciune alergăm, dacă ne trebuie ceva sau dacă avem vreun necaz. Mamele de atunci îşi încredinţau copii lui Dumnezeu crescându-i în credinţă. Mamele de astazi işi dau copii diavolului crescandu-i în "libertatea" lumească, neştiind că este robie diavolească.
Oamenii de atunci aduceau mulţumire lui Dumnezeu pentru roadele muncii lor, pentru ei nu exista rutina. Pe oamenii de astăzi îi caracterizează oboseala, plictiseala, rutina, ignoranţa, tristeţea, nemulţumirea.
Ce motiv ai să fii trist omule? Prin Jertfa lui Hristos ai înviat şi prin Botez te-ai curăţit. Ai cazut şi haina cea alba a sufletului tău este acum neagră? Alearga la Hristos cu căinţă şi rugăciune din inimă, iar El se va milostivi şi vei primi iertare.
E grea lupta cu potrivnicul? Împotriveşte-te gândurilor şi patimilor, cere ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi te va izbăvi. Într-adevăr acest Pământ este o vale a plângerii şi multe necazuri vom avea, dar Dumnezeu care poartă de grija tuturor făpturilor Sale, oare ne va lăsa?
Da, avem motiv să fim trişti şi să plângem pentru păcatele noastre. Până şi marii sfinţi cereau vreme de pocainţă şi Milostivirea Celui Preaînalt pentru sufletele lor şi ale lumii intregi.
Ar fi bine dacă pocainta ar fi motivul tristetilor noastre, dar tristeţea multora dintre noi este pricinuită de altceva. Noi spunem că motivele sunt lipsurile pământeşti şi necazurile, dar de fapt avem "mari lipsuri cereşti". Suntem prea legaţi de cele materiale şi inima noastra nu poate zbura către ceruri.
Suntem prea raţionalişti pentru a-l putea iubi pe Hristos "din tot sufletul şi din toata inima noastră". Credinţa noastră este prea slabă ca să fim vii. Încă suntem morţi. Incă ne târâm în patimi şi în păcate. Să ne ridicăm fraţilor!
Articolul a fost publicat in revista Orthografitti .
Despre sfintenia tineretii
Vreau sa va vad ca traiti ortodoxia! - Cuvant catre tineri - Pr. Ioanichie Balan
Vezi mai multe video din Film
Vezi mai multe video din Film
CAMPANIE - ÎMPREUNĂ PUTEM SCHIMBA VIEŢI
Rugaciune la ziua de nastere sau ziua numelui
Dumnezeule Preasfinte, cum voi putea a-Ti multumi cu vrednicie pentru viata ce mi-ai dat?
Tu m-ai scos din intunericul nefiintei si viata mea este un dar al bunatatii Tale.
Tu, care m-ai pazit pana acum, ma sprijineste în necazuri si întampina trebuintele mele.
Tu esti cela ce priveghezi asupra mea, indreptezi pasii mei în calea binelui si ma aperi de ispite.
Cand ma ratacesc, Tu ma intorci in calea poruncilor Tale; cand ma poticnesc, Tu ma sprijinesti; cand cad, Tu ma ridici si cand pacatuiesc, Tu ma intorci si-mi deschizi parintestile Tale brate.
O, cat de multe sunt indatoririle mele catre Tine, pentru ca mi-ai dat viata si mi-ai dat in toate zilele semne despre parinteasca Ta bunatate si îngrijire.
Plin dar de vie recunostinta, Tie iti inchin toate zilele vietii mele si mai ales aceasta zi de sarbatoare pentru mine, si ma rog cu umilinta ca bunatatea Ta sa nu ma paraseasca în tot timpul vietii mele si intelepciunea Ta sa ma povatuiasca totdeauna in calea binelui si fericirii, pentru rugaciunile si mijlocirile Sfantului (al carui nume il porti) si ale Preacuratei Maicii Tale. Amin.
In locul tau
Pot să mă rog pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să postesc pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să mă sacrific pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să îndur pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să mă ostenesc pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să plâng pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să priveghez pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să dăruiesc pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să suspin pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să caut pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să fiu treaz pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să mor pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să rabd pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să mă străduiesc pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să plătesc pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să mă jertfesc pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să-mi schimb viaţa pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să construiesc pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să lupt pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să mă informez pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să cer iertare pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să mulţumesc pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să sufăr pentru tine, dar nu în locul tău;
Pot să mă umilesc pentru tine, dar nu în locul tău.
Şi multe pot să fac pentru tine, dar nu în locul tău. Fă tot ce poţi pentru tine, fiule, şi te voi ajuta şi eu!
sursa
Asfintit la bordul unui vapor
Rugaciune la revarsatul zorilor
Doamne Cel Vesnic si Facatorule a toate,
Care in bunatatea Ta cea nepatrunsa m-ai chemat in aceasta viata,
Care ai revarsat peste mine harul Botezului si pecetea Duhului Sfant,
Care ai sadit in mine dorinta de a Te cauta pe Tine, singurul adevaratul Dumnezeu, asculta rugaciunea mea.
N-am viata, nici lumina, nici bucurie, nici intelepciune, nici tarie fara numai in Tine, Dumnezeule.
Din pricina faradelegilor mele nu indraznesc sa-mi ridic ochii mei spre Tine.
Dar Tu ai spus ucenicilor Tai:
"Tot ce veti cere in rugaciune cu credinta, veti primi" si "Orice veti cere in numele Meu, voi face voua".
De aceea, indraznind sa Te chem:
Pazeste-ma de orice prihana a trupului si a duhului.
Invata-ma sa ma rog cum se cuvine.
Binecuvinteaza aceasta zi pe care ai dat-o slugii tale nevrednice.Cu puterea binecuvantarii Tale fa-ma in stare sa graiesc si sa lucrez toata vremea spre slava Ta, cu duh curat, cu smerenie, rabdare, dragoste, blandete, pace, curaj si intelepciune, dandu-mi de-a pururea seama de prezenta Ta.
Doamne Dumnezeule, in necuprinsa Ta bunatate, arata-mi calea voii Tale, si da-mi sa umblu in fata Ta fara pacat.
Tu Doamne, Tu stii cele de care am nevoie.
Cunosti orbirea si nestiinta mea, cunosti neputinta si stricaciunea sufletului meu, dar nici durerea si intristarea mea nu- Ti sunt ascunse Tie.
De aceea, Te rog, asculta rugaciunea mea si prin Duhul Tau Cel Sfant invata-ma calea pe care sa merg; iar atunci cand vointa mea ticaloasa ma va conduce pe alte carari nu ma cruta, Doamne, ci sileste-ma sa ma intorc la Tine.
Prin puterea iubirii Tale, fa-ma sa ma tin cu tarie de ceea ce este bine.
Pazeste-ma de tot cuvantul sau fapta care strica sufletul.; de orice porniri care nu gasesc buna-placere inaintea Ta si-l ranesc pe semenul meu.
Invata-ma ce trebuie sa spun si cum trebuie sa vorbesc.
Daca e voia Ta sa nu raspund, fa-ma sa tac in duh de pace, sa nu intristez, nici sa-i ranesc pe semenii mei.
Aseaza-ma in calea poruncilor Tale si pana la ultima mea suflare sa nu ma lasi sa ratacesc departe de lumina indreptarilor Tale, ca poruncile Tale sa fie singura lege a fiintei mele pe acest pamant in veci.
Doamne, rogu-Te, ai mila de mine.
Pazeste-ma in intristarea si nenorocirea mea si nu ascunde calea mantuirii de la mine.
In nebunia mea, Dumnezeule, cer de la Tine lucruri multe si mari.
Dar imi aduc pururea aminte de rautatea mea, de ticalosia si josnicia mea.
Miluieste-ma!
Nu ma departa de la Fata Ta din pricina nevredniciei mele.
Ci sporeste in mine constiinta acestei nevrednicii si da-mi mie, celui mai rau dintre oameni, sa Te iubesc pe Tine asa cum ai poruncit: din toata inima mea si din tot sufletul meu si din tot cugetul meu si cu toata taria mea: din toata fiinta mea.
Da Doamne, prin Duhul Tau Cel Sfant, invata-ma dreapta judecata si cunostinta.
Da-mi sa cunosc adevarul Tau Cel Sfant, inainte de a intra in mormant.
Tine-ma in viata in aceasta lume ca sa-Ti pot aduce pocainta dupa vrednicie.
Nu ma lua la jumatatea zilelor mele, nici cand mintea mea e oarba inca.
Cand iti va bineplacea sa pui capat vietii mele, da-mi de veste dinainte ca sa-mi pot pregati sufletul sa vina inaintea Ta.
Fii cu mine, Doamne, in acel ceas infricosator si da-mi bucuria mantuirii Tale.
Curateste-ma de toate gandurile tainice, de toata rautatea ascunsa in mine; si da-mi raspuns la scaunul Tau de judecata.
Doamne, in mare mila Ta
si necuprinsa Ta dragoste pe oameni,
asculta rugaciunea mea!
Arhimandritul Sofronie
Constructorul de poduri
Doi fraţi care trăiau în gospodării alăturate, au avut un conflict. A început cu o mică neînţelegere şi a luat amploare până când s-a produs dezbinarea între cei doi. Totul a culminat cu un schimb de cuvinte dure, urmate de săptămâni de linişte...
Într-o dimineaţă, cineva a bătut la uşa fratelui mai mare. Când a deschis uşa, a văzut un bărbat cu unelte de tâmplărie.
"Caut de lucru pentru câteva zile, a zis străinul. Poate aveţi nevoie de mici reparaţii aici, în gospodărie, eu v-aş putea ajuta". "Da, a zis fratele mai mare. Am ceva de lucru pentru dumneata. Vezi acolo, pe partea cealaltă a râului, locuieşte vecinul meu. Mă rog, de fapt este fratele meu mai mic. Vreau să construiesc un gard de doi metri înălţime, nu vreau să-l mai văd. Eu plec la câmp, la treburile mele, dar aş vrea ca până mă întorc diseară, dacă se poate, să fie gata".
Tâmplarul a muncit mult, măsurând, tăind, bătând cuie. Aproape de asfinţit, când s-a întors de la câmp fratele mai mare, tâmplarul tocmai terminase treaba. Uimit de ceea ce vede, fermierul a făcut ochii mari şi a rămas cu gura căscată. Nu era deloc un gard de doi metri. În locul lui era un pod care unea cele două gospodării peste râu.
Tocmai în acel moment, vecinul lui, fratele cel mic, venea dinspre casa lui şi, copleşit de ceea ce vede, şi-a îmbrăţişat fratele mai mare, şi i-a spus: "Eşti un om deosebit, să te gândeşti tu să construieşti un pod aşa de frumos după tot ce ţi-am spus şi ţi-am făcut! Iartă-mă, frate!" Şi s-au iertat.
Tâmplarul, văzându-şi treaba terminată, începu să-şi adune uneltele, ca să plece întru ale sale. "Aşteaptă, stai, i-a zis fratele cel mare. Mai stai câteva zile. Am mult de lucru pentru dumneata". "Mi-ar plăcea să mai rămân, a spus tâmplarul, dar mai am multe poduri de construit…"
Ce "meserie" frumoasă, să construieşti "poduri"! Iar dacă nu ne pricepem să construim "poduri", măcar să nu le stricăm pe celelalte construite cu migală de ALŢII...
sursa